Новини

У рамках Проекту збереження друкованої спадщини опрацювали понад тисячу документів

06.02.2019

У рамках Проекту збереження друкованої культурної спадщини вже опрацьовано понад тисячу одиниць документів. Спадщину, яку зберегли попередні покоління, занесено в електронний каталог та проведено часткове бібліотечно-бібліографічне опрацювання. Вже нині у тестовому режимі, без додаткової реєстрації, можна ознайомитись із списком першої тисячі видань опис яких внесено до електронного каталогу. Всі документи очікують на нових читачів в Товаристві охорони пам’яток. 

Нагадаємо, два роки тому фірма Міст-Америка спільно із Товариством охорони пам’яток започаткували проект «Порятунок друкованої культурної спадщини».  Він стартував з ініціативи Петра Ярослава Пясецького – книголюба, який живе у США. Благодійники,  які мають бажання передати свої збірки книжок до України, надсилають їх до Компанії «Міст-America Inc.», яка, на пільгових засадах, пересилає ці  бібліотеки до Львова, у Товариство охорони пам’яток. 

Головна мета «Проекту  збереження друкованої культурної спадщини» – зберегти всі видання які надійшли в Україну, опрацювати інформацію про них, передати прийдешнім поколінням українців ту спадщину, яка завжди залишатиметься здобутком людської культури. Для цього видання вносяться у спеціальний електронний каталог, який доступний для усіх.

Перша вільна автоматизована бібліотечна система (АБІС) Koha з відкритими джерельними кодами, яку використовує команда Проекту з 30 березня 2018 року, забезпечує аналітико-синтетичне опрацювання та представлення користувачам документного фонду, який постійно поповнується. При допомозі АБІС створено електронний ресурс для подальшої співпраці з бібліотеками України та всіма кому не байдуже збереження друкованої культурної спадщини.

Кожен документ описано, проштемпельовано та надано йому інвентарний номер. Розпочато заходи із забезпечення кожної одиниці (примірника) унікальним штрихкодом. Ведеться підготовка із введення у дію модулів АБІС – циркуляція документів, реєстрація та обслуговування користувачів. Перша тисяча видань, внесених у каталог, надійшла завдяки партнеру та друзям Проекту.

«Проект збереження друкованої культурної спадщини» відкритий до співпраці з бібліотеками України та всіма кому не байдуже збереження друкованої культурної спадщини.