Новини

Археологи просять допомоги у поверненні унікального шолома

09.04.2019

Археолог Максим Левада просить допомогти повернути до України шолом, який незаконно вивезли з України.

За його словами, 09 липня 2017 року людиною під ніком Pislarij на аукціоні Violity було продано цей бронзовий шолом. Початкова ціна була 10.000 гривень, за лот боролися 11 покупців, які зробили 118 ставок, а пішов він за 50.400 гривень.

В описі, який супроводжував цей лот на аукціоні, Pislarij зазначив: «Редчайшая находка – Бронзовый шлем периода поздней бронзы. Находки единичны во всей Европе. При обнаружении были поломки по низу тульи около прижизненного ремонта (по фото чётко видны заклёпки того периода). Реставрировался профессиональным реставратором, поломки были закрыты, для усиления тульи внутри вставлен стальной обруч. В процессе транспортировки, к сожалению, выломался кусочек около шишака (на фото видно). Кусочки прилагаются».

Ці «заклёпки того периода» від «прижизненного ремонта» дуже важливі, бо вони індивідуальні, як відбиток пальця. Підробити їх неможливо, а це дає змогу завжди впізнати шолом, пояснює науковець.

«Це унікальна знахідка! Таких шоломів відомо на всю Європу буквально кілька одиниць. Вони датуються періодом раннього Гальштату, тобто ХІІ – першою половиною Х ст. до Р.Х. Таким чином цьому витвору древнього зброярства більше ніж три тисячі років! Таких шоломів немає в жодному музеї України.

Професор Микола Бандрівський, якому я сердечно дякую за консультацію, вважає, що цей шолом міг бути знайдений десь в ареалі Голіградської культури (в основному сьогоднішня Івано-Франківська область, південь Тернопільської, Львівської і західні райони Чернівецької областей)», – пише Максим Левада у тексті, який опублікував потрал «Музейний прості».

Минуло трохи більше року і шолом було виставлено вже на лондонському аукціоні Timeline, а 04 вересня 2018 року продано за 11.875 фунтів стерлінгів (лот № 0499). Лот мав назву «Карпатський шолом бронзового віку»

При перепродажі було зазначено, що це власність однієї дами, яка мешкає в Кенті, а шолом походить з колекції її дідуся, що він придбав у Німеччині після Другої Світової війни.

«Дуже добре, що на фото з аукціону Timeline ми бачимо той самий ремонт, що і на фотографіях з Violity!», – пише Максим Левада.

Він звертається, зокрема, до народного депутата Дмитра Тимчука, аби той допоміг з поверненням шолому, як колись допоміг з поверненням унікального меча вікінга з Естонії.

«Мені соромно, що ми вкотре втратили такий унікальний артефакт, і вкотре через сумнозвісний Violity. Але набагато соромніше мені стало від листа, який я днями отримав від колеги з Центральної Європи. Він написав таке: «Я знаю, де зараз знаходиться шолом… Мені просто потрібно знати, до кого звертатися з української влади – може, ви можете мені допомогти?». Соромно мені від того, що я наперед знаю – ніхто у нас нічого не робитиме.

Я дуже поважаю народного депутата Дмитра Тимчука! І не лише за те, що він зробив для повернення «меча вікінга». Але якби він тоді не втрутився особисто, ми ніколи би не повернули той меч. Бо жодна державна структура не реагує на чисельні звернення стосовно знищення та продажу нашої археологічної спадщини. Навіть попри вибори, під час яких завжди загострюється традиційна тріскотня про патріотизм та роль культури.

Тому я хочу звернутися до нього іще раз – допоможіть, будь ласка, бо більш немає до кого волати! Ми змогли тоді, зможемо і зараз. Як тільки розпочнеться офіційне слідство, усі бариги з Violity побіжуть гамузом здавати один одного, як це і було тоді, минулого разу!..

Історія «Меча вікінга», нагадаю, розпочалася після того, як народний депутат Дмитро Тимчук, побачивши мою публікацію на цьому сайті, зробив відповідні запити та забезпечив підтримку поверненню в Україну вкраденого у нас унікального артефакту. Чи може ця історія повторитися іще раз?», – написав Максим Левада.