Новини

Церква Успіння Пресвятої Богородиці у Славську: хроніка злочину

20.05.2019

Хроніка злочину: 

10 травня – мешканці Славська звернулись до львівських архітекторів і повідомили про наміри збити розписи.

12 травня – відбулась перша зустріч експертів з парафіянами та отцем. На зустрічі з’ясували, що отець має намір збити розписи.

13 травня – до Славська виїхала робоча комісія за участі реставраторів, мистецтвознавців, пам’яткоохороців, а також представників обласного відділу охорони культурної спадщини. Експерти спробували пояснити цінність малярства та юридичні моменти: жодних прав на проведення будь-яких робот у церкві, що є пам’яткою архітектури не було.

14 травня – відбулась ще одна робоча комісія за участі представників Львівської ОДА з залученням священиків єпархії. Настоятелю храму Андрію Петришину спробували вручити припис про зупинення робіт з руйнування пам’ятки архітектури. На цей момент розписи на нижньому рівні були частково збиті і втрачено частину плитки фабрики Івана Левинського. Після того як отець відмовився взяти припис, про це було складений відповідний протокол.

Не зважаючи на звернення громадськості та попередження органу охорони культурної спадщини у середу 15 травня за три години – від 14.00 до 17.00 усі розписи були збиті і знищені. Усе цінне малярство було втрачене.